dijous, 19 de març del 2015

20 de MARÇ: ECLIPSI SOLAR

A Castellbell i el Vilar podrem observar l'eclipsi solar parcial aproximadament entre les 9:10 i les 11:20, podeu veure les diferents fases a la següent fotografia:
A partir del primer contacte, la Lluna anirà tapant progressivament el disc del Sol. Als països de parla catalana el Sol quedarà tapat entre un 65% i un 72% del seu diàmetre.
ÉS MOLT PERILLÓS MIRAR DIRECTAMENT AL SOL SENSE UNA BONA PROTECCIÓ. NO UTILITZEU radiografies, vidres fumats, filtres fotogràfics, paper de celofana,...

Podeu utilitzar filtres per a màscara de soldador que trobareu a qualsevol ferreteria o podeu comprar ulleres especials per a fer la observació (a botigues especialitzades).

Un eclipsi de Sol es produeix quan en un mateix pla (eclíptica) s’alineen el Sol, la Lluna i la Terra. Llavors la Lluna fa ombra sobre una part de la Terra.
Des de la Terra veiem que l’ambient es va enfosquint. La Lluna comença a tapar el Sol (primer contacte), el tapa totalment o parcialment (màxim), i deixar de tapar-lo (quart contacte). Normalment, des que comença un eclipsi fins que acaba poden passar unes tres hores.

Quan s'alineen el Sol, la Terra i la Lluna i la Terra fa ombra sobre la Lluna, aleshores es produeix un eclipsi de Lluna. 
Podeu seguir la retransmisió de l'eclipsi en directe des de Lleida, clicant sobre la imatge següent:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada