dijous, 22 d’octubre del 2015

CONSTRUIM UN BARÒMETRE

Els alumnes de 5è hem pogut construir un baròmetre a classe de medi.

El baròmetre ens serveix per mesurar la pressió atmosfèrica. Sabem que si la pressió baixa, perilla de fer mal temps, i si puja, en canvi, ens indica que farà bon temps.

Com funciona el nostre baròmetre?
Quan posem el globus al pot, l'aire de dins queda atrapat a una pressió determinada. Si la pressió de l'aire és més alta que la de dins el pot, fa que el globus s'enfonsi cap a dins fent pujar el marcador. Per contra, si la pressió de l'aire és menor a la de dins el pot, l'aire de dins empeny el globus enfora fent baixar el marcador. 

El deixarem a l'aula uns dies per comprovar-ne els resultats, i també podeu provar de fer-ho a casa vostra. Només necessiteu:
- Un pot de vidre ample
- Un globus
- Una goma elàstica
- Una palla de refresc
- Cinta adhesiva i goma d'enganxar
- Cartolina i tisores
- Un escuradents

Us deixem els passos a seguir i a veure si us atreviu:

1. Tallem el globus i l'estirem sobre la boca del pot. El fixem amb la goma elàstica.


2. Enganxem l'escuradents al final de la palla amb la cinta adhesiva. L'altre extrem de la palla el fixem sobre el globus amb la goma d'enganxar. La vora del pot ha de fer de punt de suport.

3. Dibuixem una graduació a la cartolina i la posem al costat de l'escuradents.


4. Observem els canvis de posició de l'escuradents durant uns dies. Aquest baròmetre no es pot deixar al sol perquè es podria alterar el seu funcionament. Si la pressió augmenta cal esperar bon temps!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada