dissabte, 3 d’octubre del 2015

QUENTIN BLAKE: il·lustrant DAHL!!

Sir Quentin Saxby Blake ha estat l'il·lustrador per excel·lència de les obres de Roald Dahl. Si vols descobrir la seva biografia complerta, pots clicar sobre la signatura:
Quentin Blake també és escriptor i dibuixant. Però és més conegut com a il·lustrador de llibres infantils, n'ha il·lustrat més de 300! El 2002 va obtenir el Premi Hans Christian Andersen, el millor reconeixement internacional per a il·lustradors de llibres infantils.

Però el que realment li ha donat fama internacional han estat les seves col·laboracions amb Roald Dahl. Va començar a treballar amb ell el 1977. Van treballar plegats durant 13 anys, fins la mort de Dahl. Va il·lustrar un total de 19 llibres d'aquest autor.

Quentin Blake diu que el llibre de Roald Dahl que més li va agradar il·lustrar va ser El Gran Amic Gegant:

"Crec que es el meu llibre preferit perque vaig passar molt de temps parlant amb en Roald Dahl i pensant els dibuixos. Així que quan vaig acabar, coneixia el llibre molt bé!"
SP51003
De fet el dibuix del personatge del Gran Amic Gegant és el propi Roald Dahl, tot i que l'escriptor sempre ho negava!

L'estil artístic d'en Quentin Blake és clar. Utilitza línies de tinta ràpides, i amb un traç precís. Els seus dibuixos tenen profunditat. Ell primer dibuixa, entinta i finalment hi posa el color.


Però, com s'ho fa en Quentin Blake per dibuixar tan bé? Ell mateix ens ho explica:

fracassos
"Faig un seguit d'esbossos, dibuixos lliures i espontanis. No obstant això, fins i tot un sol dibuix necessita una certa preparació i planificació. Per això, la majoria de vegades faig un estudi de com són els personatges, quin tipus d'expressions tenen i com encaixen a les pàgines que vull il·lustrar"

Quan en Quentin té clar quin dibuix li interessa, de tots els esbossos que ha fet, el passa a net a un paper d'aquarel·la, ajudant-se d'una taula de llum, per poder calcar millor la imatge.


Sovint una sola il·lustració comporta moltes proves i "errors", fins que aconsegueix el que vol. També s'ha de documentar consultant llibres, revistes,... per a oferir més expressivitat als seus personatges o integrar-los en un entorn adequat a la història que il·lustra.
la caixa de llum

En Quentin acostuma a començar a dibuixar els seus personatges per la cara, centrant-se en l'expressió que vol aconseguir. Després va desenvolupant la resta del dibuix.


"Hi ha diverses etapes, en les que es possible que hagi de parar o començar de nou. Pot ser que hagi acabat un dibuix, però que falti posar el color o, fins i tot, que el tingui completament acabat, però que aleshores descobreixi que no té el "sabor" que tenia quan estava en brut. O potser hi ha quelcom a la línia o el color que no em sembla coherent amb la resta del llibre... Això és una mica la bogeria de l'artista, mai no acabo d'estar segur de per què vaig triar un dibuix i no un altre, ni de si la decisió que vaig prendre va ser la correcta".
Welcome
Doncs sí que és complicada la feina d'il·lustrador!! Ja veus que no tot està fet en un ras-ras de llapis, en Quentin pensa i treballa molt els seus dibuixos abans de donar-los per bons. Però a més, cal posar-se d'acord amb l'escriptor/a del llibre!! Per això ha d'ensenyar els esbossos a l'autor/a abans de passar-los a net.

A continuació pots veure un vídeo, que consta de 3 parts, on en Sir Quentin Blake en persona t'explica com s'ho fa per fer les il·lustracions d'un llibre (com que parla en anglès, si vols pots activar els subtítols per entendre millor el que diu).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada