divendres, 19 de maig del 2017

ELS REFUGIATS DE GUERRA

A l'aula de 5è estem treballan Història, però la història d'uns esdeveniments ben actuals! Estem investigant sobre els conflictes bèl·lics que hi ha al món, què els provoca i quines consequències se'n deriven. Fruit d'aquesta recerca, hem vist que un dels efectes que tenen les guerres és que molta de la població civil dels païssos en coflicte  ha d'emigrar i buscar refugi a d'altres zones del seu país o a països veïns. Són els refugiats de guerra.


De persones refugiades n'hi ha moltes al món, i no sempre per conflictes armats, Una persona pot ser refugiada per motius polítics, de gènere, de religió,... que l'obliguen a fugir de casa seva, on corre perill. Darrerament però els mitjans de comunicació han fet ressó especialment de les milers de persones que han hagut de fugir de Síria, un país de l'Orient mitjà, a l'altra banda del Mediterrani.

Mapa: Orient Mitjà
Mapa de l'Orient Mitjà
Mapa de Síria amb la seva capital i les principal ciutats del país

Per saber-ne més i entendre què està passant podeu veure el programa Info K "Especial refugiats":

A més, al nostre poble, Castellbell i el Vilar, s'organitzen unes jornades en solidaritat a aquestes persones. Us convidem a participar-hi i a conèixer una mica més d'aprop aquests fets de la nostra història.

dijous, 27 d’abril del 2017

L'AMISTAT

La amistat és un valor moOºolt important, però en què consisteix? Què vol dir ser amic o amiga? Com es fan els amics i les amigues? A quina edat es comença a fer amics? Els amics es barallen? Els nens i les nenes poden ser amics? Fa por perdre els amics o les amigues?...

dijous, 9 de març del 2017

XERRADA SOBRE ESPELEOLOGIA

Avui ens ha visitat en Rafa Ruíz, pare de l'Aram, i un espeleòleg amb molta experiència! Ens ha explicat moltíssimes coses sobre les coves: com es formen, com es dibuixen els plànols topogràfics, quina fauna hi podem trobar, quins van ser els primers espeleòlegs al nostre país, com s'exploren les coves i quin material cal portar, algunes anècdotes personals... Ha sigut súper interessant!
Ens ha passat un PowerPoint amb moltes fotos i ens ha portat plànols de la cova del Salnitre i la cova Freda de Montserrat, així com algunes roques que s'han format a l'interior de diferents coves i avencs.
També ens ha portat mostres d'alguns insectes que viuen dins les coves i ens ha explicat com s'ho fan els biòlegs per capturar-los.

Ens ha explicat com funciona una làmpara de carbur i perquè, encara ara, ell la porta quan va d'exploració. Fins hi tot ens ha fet una demostració de com funciona el carbur.
Moltes gràcies Rafa per compartir els teus coneixements amb nosaltres!!

dimecres, 8 de març del 2017

8 de MARÇ : DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Avui celebrem el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA, perquè encara queda molt de camí per fer per aconseguir la igualtat de drets i d'oportunitats per al gènere femení. A continuació podeu veure un parell de vídeos que segur que us fan pensar... (si us cal activeu els subtítols).

El programa InfoK també ha emés un programa especial, no te'l perdis!

dimecres, 22 de febrer del 2017

ELS POLÍGONS

A cinquè estem descobrint els polígons, per això a continuació podeu veure un parell de vídeos que us permetran repassar alguns dels conceptes treballats.

INTRODUCCIÓ ALS POLÍGONS:


CLASSIFICACIÓ DELS POLÍGONS:

dijous, 16 de febrer del 2017

EL PREU DE SER ELS MILLORS

A Corea del Sud el model educatiu és força diferent del de Catalunya. El programa de TV3, "30 minuts" en va dedicar un reportatge que segur no us deixarà indiferents:

dimarts, 14 de febrer del 2017

MÉS DECIMALS!!

Si cliques sobre les diferents imatges podràs repassar que són i per a què serveixen els nombres decimals, a més de practicar diferents operacions. Endavant!

PROPOSTA 1:
A través de la representació gràfica podràs entendre millor el concepte de nombre decimal, l'estructura posicional del sistema de numeració decimal i la relació dels nombres decimals amb les fraccions.

PROPOSTA 2:
Primeres operacions per la unitat seguida de zeros: 10, 100, 1.000...


PROPOSTA 3:
Suma i resta de decimals.

PROPOSTA 4:
Multiplicar decimals.




dilluns, 13 de febrer del 2017

ANIMACIÓ LECTORA BAYARD

Avui ens ha visitat la Teresa de l'editorial Bayard, si cliqueu sobre el logo podreu accedir a la seva web.


Ens ha presentat la revista Reporter Doc, una publicació plena d'articles i reportatges súper interessants i molt ben documentada. Si cliqueu sobre la portada podreu veure amb més detall de què parlem.

Des de fa un any la revista Reporter Doc et permet accedir a una publicació digital molt completa, la Futuro Doc. Si voleu fer-hi un cop d'ull podeu accedir a les publicacions del curs passat amb el codi futurodoc256. Només cal entrar clicant sobre la imatge que teniu a continuació o entrar a la web:
www.bayardeducacion.com/futurodoc

dijous, 9 de febrer del 2017

VISITA A LA BIBLIOTECA

Hola! Som la Míriam i el Jan Pintó i en aquesta entrada us explicarem una sortida que vam fer el dia 18 de gener de 2017 la classe de 5è.
Vam anar a la biblioteca “Salvador Vives Casajuana” de Sant Vicenç de Castellet. El dia que vam anar va fer molt fred, vam aribar fins a temperatures de 8 sota zero. Fins i tot ens vam trobar una font glaçada!
És una biblioteca molt gran, la van fer perquè l’antiga era molt petita i vella.
La biblioteca es va finalitzar a l’any 2013, la construcció va costar 2.8 millons d’euros.
Té capacitat per a 200 persones, amb tres plantes i un soterrani. El soterrani és una sala d’actes i d’exposicions, però malauradament, quan nosaltres hi vam anar, no n’hi havia cap.
A la primera planta hi ha la sala infantil, amb publicacions per a nens i nenes de 0 a 12 anys, també tenen quatre ordinadors i una televisió per mirar pel·lícules.

A la segona planta, hi ha llibres d’adults, per això els nens només poden pujar acompanyats d’un adult.

I a la tercera planta hi ha llibres d’informació i consulta i películes.

Ens ho vam passar molt bé i vam agafar en préstec uns quants llibres. Més tard vam tornar a l’escola amb el tren, i vam dinar a la classe!

dimecres, 8 de febrer del 2017

KOALA TEXT

A l'escola fem servir una eina on-line per practicar els continguts que anem treballant a classe, s'anomena KOALA TEXT. Clica sobre la imagte i descobreix-la!

Resultat d'imatges de koalatext

divendres, 27 de gener del 2017

MANOLITO GAFOTAS

Este curso 2016-17 , durante el primer trimestre, hemos leído MANOLITO GAFOTAS, la primera novela de una serie escrita por ELVIRA LINDO, a quien puedes ver en la fotografía de la izquierda.
Manolito es un niño que vive en Carabanchel Alto, un barrio de Madrid. Con su abuelo Nicolás, su hermano pequeño el Imbécil, sus amigos Orejones López, el chulito Yihad y Susana Bragas-Sucias, Manolito vive muchas aventuras cotidianas típicas de un niño normal, pero contadas de una manera muy peculiar. 

Pincha sobre la imagen del libro y encontrarás actividades para hacer antes, durante y después de su lectura.
¡Tod@s nos lo hemos pasado en grande con las aventuras de Manolito!
El personaje de Elvira Lindo se hizo muy famoso e incluso le dedicaron una película, que podéis ver pinchando sobre la palabra destacada. 

LLIBRE DE LES BÈSTIES

Aquest curs 2016-17, al llarg del primer trimestre, els nens i nenes de 6è hem llegit una adaptació del Llibre de les Bèsties de Ramon Llull, conjuntament amb d'altres alumnes de sisè i 1r d'ESO de les escoles que participen en el Pla Lector del Bages Sud.


Ramon Llull va escriure el Llibre de les bèsties fa més de 600 anys i el va incloure en un llibre titulatLlibre de meravelles, més conegut com a Fèlix, que és com s’anomena el protagonista. Llull, amb aquesta obra, com amb la majoria de les moltes que va escriure, volia instruir, volia mostrar el que estava bé i el que no perquè els homes canviessin les seves conductes equivocades. I, per fer-ho d’una manera fàcil i arribar a tothom, va fer servir un recurs molt habitual en l’època, de una llarga tradició en les cultures orientals com l’índia, la persa o l’hebrea: les faules i els exemples.

Ramon Llull és una figura cabdal de la nostra cultura. Està considerat el primer gran escriptor en llengua catalana i un dels grans prersonatges de la literatura universal. L’any 2016 es commemora el 700 aniversari de la seva mort.

TAP!

El primer trimestre d'aquest curs 2016-17 els nens i nenes de 5è hem llegit TAP! de l'escriptor Lluís Prats, una novel·la policíaca de lectura àgil i amb un format força original.


El telèfon d'emergències del Mossos d'Esquadra comença a rebre unes misterioses trucades des d'un mòbil amb número ocult. És algú que, quan truca, fa copets amb el mòbil però no diu res. Després d'un munt de trucades, la caporal Elvira Armangué comença a investigar fins a saber que el número ocult que truca depèn del Departament de Presidència de la Generalitat.
A tots i totes ens ha encantat aquest llibre, us el recomanem!!

ANEM AL TEATRE: "Quixot, el vertigen de Sancho"

Ja fa una pila de cursos que el Balmes participa en el programa Anem al Teatre, organitzat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments, que ofereix espectacles subvencionats de teatre, música i dansa als alumnes d'escoles i instituts.

Aquest trimestre, concretament el dia 1 de febrer, els alumnes de Cicle Superior anirem a veure l'espectacle de teatre gestual "Quixot, el vertigen de Sancho", a càrrec de la companyia Markeliñe.

Dues actrius i una trapezista interpreten una història de confrontació entre somnis i realitat a través dels personatges de la novel·la de Cervantes. Cada personatge té la seva forma particular de veure el món: el Quixot és somiador, optimista, somiatruites i d'ànima volàtil, mentre que la Santxa és realista i pragmàtica, i toca de peus a terra.

El teatre visual i la gestualitat de l'actor són els elements que conformen l'aposta artística i el segell de Markeliñe, una companyia fundada l'any 1985 al País Basc que compta amb diverses produccions d'excel·lent qualitat i una dilatada trajectòria en diferents festivals internacionals.

A continuació podeu veure un vídeo de presentació de l'espectacle: 

CANTÀNIA 2017: "La nit dels malsons"

El projecte Cantània consisteix en la preparació i interpretació d'una cantata. Aquest és el setè curs que els alumnes de Cicle Superior del Balmes hi participem. 
Per preparar la cantata el professorat de música assisteix a tres sessions de formació a l'Auditori de Barcelona, on se'ls dóna les eines necessàries per fer el treball d'aula amb els alumnes. El projecte acaba amb un concert a la Sala Gran del Kursaal, on participen de forma conjunta totes les escoles inscrites, acompanyades en directe de músics i actors professionals. Amb aquest projecte musical els alumnes tenen l'oportunitat de participar en un tipus de concert que moltes vegades només hi tenen acccés nens i nenes que van a escoles de música.

METODOLOGIA

  • 3 sessions de formació pel professorat (especialista de música)
  • Treball a l'aula (aproximadament s'hi destinen 2 trimestres)
  • Assaig conjunt de les escoles participants (el mateix dia del concert)
  • Posada en escena de la cantata a la Sala Gran del Kursaal.
En aquesta edició la cantata serà "La nit dels malsons" amb composició musical d'Àlex Martínez i amb text de Marta Buchaca. I aquest any els ha tocat preparar-se per l'espectacle: als alumnes de cinquè!
A continuació trobareu les cançons de la cantata, per tal que les pugueu anar practicant.

divendres, 20 de gener del 2017

Visita de dos jugadors professionals de l'ICL Manresa

El passat dimarts 17 de gener van vindre dos jugadors professionals de l'ICL de Manresa, en Romanic Belemene, que és del Congo i ara té 19 anys, i el Petar Aracnitovic, que és de Sèrbia i ha vingut aquest any i té 21 anys. Els vam fer una entrevista i quan vam acabar ens van firmar. Després vam sortir al camp de bàsquet a tirar unes quantes cistelles. 

Escrit per: Candela, Marina i Carla de 6èB