divendres, 27 de gener del 2017

MANOLITO GAFOTAS

Este curso 2016-17 , durante el primer trimestre, hemos leído MANOLITO GAFOTAS, la primera novela de una serie escrita por ELVIRA LINDO, a quien puedes ver en la fotografía de la izquierda.
Manolito es un niño que vive en Carabanchel Alto, un barrio de Madrid. Con su abuelo Nicolás, su hermano pequeño el Imbécil, sus amigos Orejones López, el chulito Yihad y Susana Bragas-Sucias, Manolito vive muchas aventuras cotidianas típicas de un niño normal, pero contadas de una manera muy peculiar. 

Pincha sobre la imagen del libro y encontrarás actividades para hacer antes, durante y después de su lectura.
¡Tod@s nos lo hemos pasado en grande con las aventuras de Manolito!
El personaje de Elvira Lindo se hizo muy famoso e incluso le dedicaron una película, que podéis ver pinchando sobre la palabra destacada. 

LLIBRE DE LES BÈSTIES

Aquest curs 2016-17, al llarg del primer trimestre, els nens i nenes de 6è hem llegit una adaptació del Llibre de les Bèsties de Ramon Llull, conjuntament amb d'altres alumnes de sisè i 1r d'ESO de les escoles que participen en el Pla Lector del Bages Sud.


Ramon Llull va escriure el Llibre de les bèsties fa més de 600 anys i el va incloure en un llibre titulatLlibre de meravelles, més conegut com a Fèlix, que és com s’anomena el protagonista. Llull, amb aquesta obra, com amb la majoria de les moltes que va escriure, volia instruir, volia mostrar el que estava bé i el que no perquè els homes canviessin les seves conductes equivocades. I, per fer-ho d’una manera fàcil i arribar a tothom, va fer servir un recurs molt habitual en l’època, de una llarga tradició en les cultures orientals com l’índia, la persa o l’hebrea: les faules i els exemples.

Ramon Llull és una figura cabdal de la nostra cultura. Està considerat el primer gran escriptor en llengua catalana i un dels grans prersonatges de la literatura universal. L’any 2016 es commemora el 700 aniversari de la seva mort.

TAP!

El primer trimestre d'aquest curs 2016-17 els nens i nenes de 5è hem llegit TAP! de l'escriptor Lluís Prats, una novel·la policíaca de lectura àgil i amb un format força original.


El telèfon d'emergències del Mossos d'Esquadra comença a rebre unes misterioses trucades des d'un mòbil amb número ocult. És algú que, quan truca, fa copets amb el mòbil però no diu res. Després d'un munt de trucades, la caporal Elvira Armangué comença a investigar fins a saber que el número ocult que truca depèn del Departament de Presidència de la Generalitat.
A tots i totes ens ha encantat aquest llibre, us el recomanem!!

ANEM AL TEATRE: "Quixot, el vertigen de Sancho"

Ja fa una pila de cursos que el Balmes participa en el programa Anem al Teatre, organitzat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments, que ofereix espectacles subvencionats de teatre, música i dansa als alumnes d'escoles i instituts.

Aquest trimestre, concretament el dia 1 de febrer, els alumnes de Cicle Superior anirem a veure l'espectacle de teatre gestual "Quixot, el vertigen de Sancho", a càrrec de la companyia Markeliñe.

Dues actrius i una trapezista interpreten una història de confrontació entre somnis i realitat a través dels personatges de la novel·la de Cervantes. Cada personatge té la seva forma particular de veure el món: el Quixot és somiador, optimista, somiatruites i d'ànima volàtil, mentre que la Santxa és realista i pragmàtica, i toca de peus a terra.

El teatre visual i la gestualitat de l'actor són els elements que conformen l'aposta artística i el segell de Markeliñe, una companyia fundada l'any 1985 al País Basc que compta amb diverses produccions d'excel·lent qualitat i una dilatada trajectòria en diferents festivals internacionals.

A continuació podeu veure un vídeo de presentació de l'espectacle: 

CANTÀNIA 2017: "La nit dels malsons"

El projecte Cantània consisteix en la preparació i interpretació d'una cantata. Aquest és el setè curs que els alumnes de Cicle Superior del Balmes hi participem. 
Per preparar la cantata el professorat de música assisteix a tres sessions de formació a l'Auditori de Barcelona, on se'ls dóna les eines necessàries per fer el treball d'aula amb els alumnes. El projecte acaba amb un concert a la Sala Gran del Kursaal, on participen de forma conjunta totes les escoles inscrites, acompanyades en directe de músics i actors professionals. Amb aquest projecte musical els alumnes tenen l'oportunitat de participar en un tipus de concert que moltes vegades només hi tenen acccés nens i nenes que van a escoles de música.

METODOLOGIA

  • 3 sessions de formació pel professorat (especialista de música)
  • Treball a l'aula (aproximadament s'hi destinen 2 trimestres)
  • Assaig conjunt de les escoles participants (el mateix dia del concert)
  • Posada en escena de la cantata a la Sala Gran del Kursaal.
En aquesta edició la cantata serà "La nit dels malsons" amb composició musical d'Àlex Martínez i amb text de Marta Buchaca. I aquest any els ha tocat preparar-se per l'espectacle: als alumnes de cinquè!
A continuació trobareu les cançons de la cantata, per tal que les pugueu anar practicant.

divendres, 20 de gener del 2017

Visita de dos jugadors professionals de l'ICL Manresa

El passat dimarts 17 de gener van vindre dos jugadors professionals de l'ICL de Manresa, en Romanic Belemene, que és del Congo i ara té 19 anys, i el Petar Aracnitovic, que és de Sèrbia i ha vingut aquest any i té 21 anys. Els vam fer una entrevista i quan vam acabar ens van firmar. Després vam sortir al camp de bàsquet a tirar unes quantes cistelles. 

Escrit per: Candela, Marina i Carla de 6èB